İster yaz aylarında ister kış aylarında kamp yapmanın keyfini çıkarabilmek için şartlara en uygun çadır seçimi yapmak oldukça önemlidir. Yapacağımız kampın keyifli geçmesi için en uygun çadır seçimi nasıl yapılır sorusunu yanıtlamaya çalışacağız. En iyi çadırı seçmek için öncelikle çadır tiplerini, daha sonra ise kamptaki kişi sayısına göre çadır boyutu ve şeklini belirleyeceğiz.
Çadır Türü Nasıl Belirlenir?
Kamp çadırı seçimi için en önemli kriter çadırımızın istediğimiz özelliklere sahip olması ve malzeme kalitesinin üst düzeyde olmasıdır. Bu sebeple öncelikle çadır tipleri hakkında bilgi sahibi olmak, kamp yapılacak şartlarda en doğru çadır seçimi yapmamızı kolaylaştırır.
- Kış ayları haricinde kullanımlar için çok amaçlı ve 3 mevsimlik çadır seçimi
Çadır seçimi için ana kriterlerden biri çadırı ne zaman ve hangi mevsimde kullanacağımızdır. Kamp yapmayı planladığımız mevsime göre genellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında kullanacağımız çadırlar genel olarak 3 mevsimlik çadır olarak adlandırılır ve mevsim koşullarına uygun malzemelerden üretilmiştir. Bu çadırlar, yaz aylarında uygun havalandırma koşullarını sağladığı gibi bahar aylarında görülen mevsim yağmurlarına karşı da su geçirmeyecek şekilde tasarlanmıştır.
2. Aile Çadırları
Kalabalık bir grup veya ailenizle kamp yapacaksanız o zaman daha geniş ve yüksek tabanlı üretilmiş aile çadırlarını tercih etmeniz gerekir. Aile çadırları, yüksek tavanlarının yanında çoklu oda seçenekleri ile rahat ve konforlu bir kullanım sağlar. Yaşam alanının genişliği çoğu zaman iyi olsa da ayrı bölmelerin ısıtılması ve havalandırılması bu tür çadır seçimi için dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır. Aile çadırları, kalabalık gruplar ve çok kişi ile kamp yapmak için en ideal çadırlardır.
3. Kış kampı için çadır seçimi
Kış kampı için yalıtıcı özellikleri daha kaliteli olan malzemelerden üretilmiş 4 mevsim çadır seçimi yapılmalıdır. Bu çadırlar hem zemin malzemesi, hem havalandırmaları üst düzeyde planlanmış kaliteli çadırlardır. Kış aylarındaki sert rüzgarlara, yağmur ve kar gibi hava olaylarına karşı kampçıları koruyabilecek şekilde dizayn edilmiş bu çadırlar, çabuk ısıtılabilir şekilde içerideki havanın korunmasını sağlayacak katmanlara sahip kumaşlardan üretilmiştir. Daha sert kış koşulları veya yüksek dağlardaki çetin şartlar için ise 5 mevsim çadır seçimi yapılmalıdır. Bu çadırlar dilediğinizde tüm havalandırma bölümlerini kapatabileceğiniz şekilde tasarlanmıştır. Çok soğuk ve karlı bölgelerde hipotermi tehlikesini en aza indiren bu çadırlar en sert hava koşullarında kampçıların en önem verdiği çadır tercihleri olmuştur.
4. Tek Kişilik Çadır Seçimi
Tek kişinin kullanımına uygun çadırlar, genel olarak sadece geceleme amaçlı kullanımı tercih eden kampçılar için üretilmiştir. Daha sonraları otostop, motosiklet veya bisiklet seyahati yapanlar tarafından da çok tercih edilmeleri nedeniyle geliştirilmişlerdir. Bu çadırlar kolay kurulabilmeleri, ağırlık ve taşıma kolaylıkları açısından avantajlı olmaları sebebiyle bireysel seyahat edenler için en ideal çadır seçimleri olarak piyasada uygun fiyatlı çadırlar olarak da kolaylıkla bulunabilmektedir.
Çadır seçimi için çadır türüne göre bir karar verdikten sonraki en önemli kriterimiz çadırımızın boyutları olacaktır. Çadır boyutları, yine çadır içinde muhafaza etmek istediklerimize, elbette çadırda kalacak kişi sayısına göre belirlenir.
Çadır Boyutları ve Şekline Göre Çadır Seçimi
- Kişi Başına Düşen Çadır Alanı
Çadırda kalacağınız süre boyunca çadır içerisinde duyacağınız ihtiyaçları ve bu ihtiyaçlarınıza uygun hangi malzeme veya ekipmanları çadırda bulundurmak zorunda olduğunuzu düşünerek bir liste yapmalı ve bu listeye göre size uygun yaşam alanını sağlayacak bir çadır seçimi yapmalısınız. Seçtiğiniz çadır için tüm bu unsurları göz önünde bulundurduğunuzda çadırda kalacak kişi başına ortalama 2.5-3 metrekare alan sağlanması ideal boyutlarda çadır seçimi yapmanızı sağlar. Çadır içerisinde bir kişi için ortalama uyuma alanı 1.5 metrekaredir, bu alan elbette uzun boylu veya kilolu kişiler için değişebilir. Bu tür durumlarda kendiniz için en uygun alanı sağlayacak çadır seçimini yapmak amacıyla tüm kamp malzemeleri ve kendiniz için uygun alan hesaplamasını yaparak çadır boyutu ve şeklini belirlemelisiniz.
2. Çadır Boyutunu Çok Büyük Seçmemeye Özen Gösterin
Çadır seçiminde yapılan en önemli hatalardan biri büyük boyutlu, ağır ve taşıması zor olan çadır seçimleridir. Genel olarak kamp yapmaya yeni başlayanlar için daha büyük çadır seçmek daha konforlu olur algısı, kamp alanında bir takım sorunları da beraberinde getirecektir. Genel kullanım amacıyla üretilmiş çadırlar daha küçük boyutlarda yapılmıştır. Ortalama çadır boyutunun 3m * 3m’den fazla olduğu hallerde çadırın rüzgara karşı mukavemeti ve stabilitesi etkilenir. Bu tür çadırların daha dengesiz olması, ekstra pin ve iplere ihtiyaç duymaları, daha ağır ve zor taşınabilir olmaları dezavantajlara neden olur.
3. Yüksek Tavan İçin Kubbe Tipi Çadır Seçimi
Çapraz iki çubukla oluşturulmuş tavanı nedeniyle kubbe tipi çadır modelleri olarak bilinen bu çadırlar, daha yüksek ve ferah bir çadır tabanı sundukları için özellikle son yıllarda daha çok tercih edilmektedir. Ekonomik açıdan avantajlı olan bu çadır modelleri, kolay kurulabilmeleri, ekstra ipe ihtiyaç duymayan hafif malzemeden yapılmış olmaları nedeniyle çoğu 3 mevsim çadırlarda kullanılan tasarımlara sahiptir. Kubbe tipi çadırlar geniş ve yüksek oturum alanı sunmaları nedeniyle kamp gecelemeleri için esintili havalarda çok güzel bir ortam sağlar.
4. Kış kampı için Jeodezik Çadır Seçimi
Jeodezik çadır deyince mühendislik teriminin çadırda ne işi var diyebilirsiniz. Ancak sert kış koşullarında daha yüksek dayanıklılık ve rüzgarlı havalarda daha stabil bir çadır istiyorsanız jeodezik çadırlar en ideal çadır seçimi olacaktır. Bu çadırlar, tıpkı kubbe tipi çadırlar gibi çapraz geçen esnek çubuklardan oluşur. Ancak bu çadırların çubukları bir üçgen oluşturacak şekilde tasarlanmıştır ve çadırın genel şekli yarım su damlası gibidir. Bu sayede çevre koşullarından ve rüzgardan çok az etkilenir ve yerle teması çok olduğu için de daha stabil bir kullanım sağlarlar. Sert kış koşulları veya dağcılık için en ideal çadır seçimi 5 mevsimlik jeodezik çadır olacaktır.
Çadırlarda Olması Gereken Özellikler
- Çadır Kurulumu Kolay Olmalı
Yapmayı düşündüğümüz kamp, planımız içinde yer alan yürüyüş parkuru, doğa koşulları, araçla gitmenin zor olduğu alanlara ulaşım göz önünde bulundurulduğunda çadırlar için doğru tasarım ve malzeme yapısının olduğu kadar çadırın kolay kurulması da oldukça önemlidir. Yorgunlukla birlikte bazı çadırların kurulumunun işkence halini alması, parçaların birleştirilmesi sırasında yaşanan kırılma ve kopmaları da düşündüğümüzde kolay kuruluma sahip çadırlar çok önemlidir. İki çubukla kurulan kubbe tipi çadırlar kolay kullanım açısından idealdir, çubuklarının esnek olması da kolay taşınabilmelerini sağlar. Ancak günümüzde geliştirilmiş pop-up, easy up, quick opening isimleriyle adlandırılmış veya Decathlon firmasına ait 2 seconds olarak isimlendirilen “otomatik çadırlar” da hemen kurulabilmeleri, hafif olmaları ve çantaları ile kolay taşınabilmeleri açısından en iyi alternatif çadırlardır.
2. Kolay taşınabilmeli ve Hafiflik
Uzun yürüyüşlerin, motosiklet veya bisiklet ile ulaşım planlandığınız kamplar için çadır seçiminde en önemli faktör çadırın kolay taşınabilmesi ve hafifliğidir. Düşük hacimli çadırlar, kolay toplanabilmeleri ve uygun boyutlarda çantalarla taşınabilmeleri açısında oldukça iyidir. Çadırınızı bir kişinin rahatlıkla taşıyabileceği ağırlıkta seçmek sizi ve kamp arkadaşlarınızı yorulmaya karşı koruyacaktır. Çadır seçimi için hafifliğe ve fonksiyonelliğe yönelmek istediğinizde maliyetinizin artacağını unutmamak gerekir, bu sebeple fiyat performans açısından ideale yakın bir çadır seçimi yapmalısınız.
3. Ön odaya sahip çadır seçimi
Bagaj, portasyon veya ön oda olarak adlandırılan bölümlere sahip çadırlar depolama alanınızın genişlemesine ve çadır içi alanın tamamen sizin kontrolünüzde olmasına yardımcı olur. Bu sayede eşyalarınızı dilediğiniz gibi yerleştirebilir ve çadır içi konforunuzu üst düzeyde tutabilirsiniz. Ön bölüm rahat şekilde eşya depolamanıza olanak sağladığı gibi ayakkabı, bisiklet veya çantanızı da hava koşullarından korumanızı sağlar. Ayrıca yine bu bölümde yemek yapmak gibi farklı aktiviteler için de kullanım alanı oluşturabilirsiniz.
4. Çadırın kaç katmanlı olduğuna bakın
Çadırlar yapıldığı malzemelere göre tek veya çift katmanlı olarak üretilebilir. Tek katmanlı veya çok katmanlı çadırların da birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları olduğu göz önünde bulundurulmalı ve çadır seçimi buna göre yapılmalıdır. Tek katmanlı çadırlar, daha hafif olmaları sebebiyle tercih sebebi olsalar da daha az koruyuculuk sağlamaktadırlar. Çift katmanlı çadırlar ise daha kalın olmaları nedeniyle biraz daha ağırdırlar ancak daha iyi bir koruyuculuk sağlarlar.
5. Çadırın Havalandırılması
Yaz aylarında sıcaklık artışına bağlı olarak özellikle güneş alan bölgelerde çadırın havalandırılması çok önemlidir. Çadırın uygun havalandırma pencereleri ve gözleri olması önemlidir. İyi bir havalandırma çadır içinde geçirilen zamanın ve uykunun kalitesi için oldukça değerlidir. Ayrıca çadırın yaz aylarında kullanılacak olması durumunda güneş ışınlarının yansıtılması açısından açık renklerde bir çadır modeli seçilmesi, çadır kumaşının bu şartlara uygun bir malzemeden yapılmış olması önemlidir.
Çadır Seçiminde Malzeme Kalitesi
- Su geçirmez malzemeden üretilmiş olmalı
- Çadır kumaşının sökülme ve yırtılmalara karşı dayanıklı olması
- Çadır çubuklarının dayanıklı malzemeden yapılması
- Çadır fermuarlarının ve iplerin geçtiği gözlerinin dayanıklı olması
- Taşıma çantasının dayanıklı olması