Dupnisa Mağarası, Türkiye’nin en ünlü mağaralarından biridir. Kırklareli bölgesinde bulunan mağralardan, ziyaret edilmesi gereken en önemli mağara Dupnisa Mağarası’dır. Yaklaşık 2.720 metre uzunluğundadır. Trakya’nın en uzun ikinci mağarasıdır. Bu mağaranın üst kısmında ise Kuru mağara ve Kuzu mağarası bulunmaktadır. Mağara sisteminin tabanı Sul Mağarası, mağaranın altında yer alır ve yeraltı nehri akmaya devam eder.
250 metre uzunluğunda kuru bir mağara ve 200 metre derinliğinde bir mağara ziyarete açıktır. Ayrıca mağara içerisinde İskeleler ve ışıklar vardır. Dupnisa Mağarası, Sul Mağarası’na 50 metre uzaklıkta olmasına rağmen, halen oluşum halinde olan damlayan kayalar ve birçok yarasa türünün doğal yaşam alanı olması nedeniyle mağara koruma amaçlı ziyarete kapalıdır.
Dupnisa Mağarası Yarasaları
Trakya’nın turizme açık tek mağarası olduğu bilinen Dupnisa Mağarası’nın 16 türden 33.000 yarasaya ev sahipliği yaptığı biliniyor. Mağaranın ziyarete kapalı olmasının sebebi ise yarasaların kış uykusuna yattığı, Kasım-Mart ayları arasında uykuyu bölerek stres ve yorgunluktan ölebilmeleridir. Kış uykusu sırasında mağara ziyaretçilere kapalıdır.
Dupnisa Mağarası’na Nasıl Gidilir?
Dupnisa’ya nasıl gidilir diye sormak isterseniz öncelikle mağaranın doğal ve vahşi ortamında olduğunu not edin. Dupnisa Mağarası’na gitmenin iki yolu vardır. Birincisi tarihi öneme sahip Demirköy üzerinden, ikincisi ise Çukurpınar üzerinden.
İlk yoldan gitmek isterseniz çok dolambaçlı ve ormanın içinden geçiyor. Diğer yol Kırklareli ’den geçer ve diğer yoldan nispeten daha düzdür. Azalmaya başlayan yeşilin ardından Demirköy‘e geçilmesi tavsiye edilir. Özellikle ormanda araç kullanırken sigara içiyorsanız, sigaranızı camdan dışarı atmayın ve arabanızın kül tablasına atın.
Kırklareli Demirköy‘de çok sayıda demir madeninin bulunması nedeniyle Fatih Sultan Mehmet burada bir demir dökümhanesi kurmuş ve burada üretilen toplarla İstanbul’u kuşatmıştır. Günümüzde bu alanların bir kısmı da Demirköy’de bulunmaktadır.
Minibüsler de Dupnisa Mağarası için kasaba ve köylerden geçerek, arabası olmayanları da mağaraya götürüyor. Mağara kaldırımının üst kısmında park yeri de bulunmaktadır. Otoparktan mağaraya ağaçların arasından bir yol da var. Dupnisa Mağarası ile İstanbul arası 200 km, Kırklareli arası 1 km’dir.
Dupnisa Mağrası Giriş Ücretleri 2021
Dupnisa Mağarası giriş ücretleri, öğrenciler ve tam biletler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Giriş ücretlerini ödeyerek siz de Dupnisa Mağrası’na girmeye hak kazanabilirsiniz. Giriş ücretlerini sizler için sıralayacak olursak;
- Öğrenci Bileti: 4₺
- Tam Bilet: 6₺
Olarak sıralayabiliriz. Tabii ki bu ücretler zamanla değişebilir ve daha yüksek rakamlara çıkabilir. Ancak bu ücretlendirmeler, mağaranın bakımlarına ve temizliğine gitmektedir. Tabii bu durum ücreti alan insanlara göre de değişim gösterebilir.
Dupnisa Mağarası ziyaret tarihleri için Kırklareli Turizm İl Müdürlüğü‘nden güncel bilgileri öğrenebilirsiniz.
Dupnisa Mağrası’nın Özellikleri
Dupnisa Mağarasının uzunluğu bazı kaynaklara göre 2720 metre, bazılarına göre ise 3150 metredir. Dupnisa Mağrası üç kapıya sahiptir. Bu kapıların hepsinin farklı isimleri vardır.
Dupnisa Mağarası, 2003 yılında turizme kazandırılmıştır. Mağaralar aydınlatılır, ancak yarasaların yaşadığı ve ürediği alanlarda değil. Bu nedenle mağara yukarıda anlatıldığı gibi altı ay kapalı kalmıştır. Dupnisa iki katlı olup, 70 metre yükseklikte oluşturulmuş üç farklı mağara sistemi ve girişlerden oluşmaktadır. Mağara çok fazla damlayan su üzerinde; özellikle sarkıt, dikit, bölücü ve sütunlardan oluşan sistem oldukça geniş ve boldur. Yeraltı deresi, gölün panoramik manzarasının keyfini çıkararak alt katlardaki mağaralardan geçmektedir.
Mağara girişlerinin adları Kuru Mağara, Suru Mağara ve Kuzu Mağarasıdır. Üst katlardaki kuru mağaraların ortalama sıcaklığı 17 santigrat derece, alt katlardaki ortalama sıcaklık ise 1012 santigrat derecedir. Bu nedenle mağarada eşsiz bir rüzgâr hissedilebilir. Çok sayıda yarasa nedeniyle kızın mağarası kapatıldı.
Dupnisa Mağarası Keşfi
Yapılan araştırmalara göre Dupnisa mağara sistemi oluşumunu 180 milyon yıl önce tamamlamıştır. Bu, 65 milyon yıl önce sona eren ve 160 milyon yıl süren ikinci bir jeolojik dönem olan Mesozoyik’e tekabül ediyor.
BÜMAK tarafından 1978 yılında mağaranın ön keşfi amacıyla küçük bir gezi düzenlenmiştir. İlk çalışma 1979-1980 yılları arasında BÜMAK (Boğaziçi Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü) tarafından yapılmıştır. Dupnisa’nın keşfi hakkında net bir bilgi yok.
1991 yılında Edirne Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Alanı Komisyonu tarafından 10 Temmuz 1991 tarihinde ilk tabiatı koruma alanı olarak tescil edilmiştir. Aynı kurul tarafından 11 Ekim 2001 tarihinde iki defa sit alanı azaltılmıştır. 2002 yılında Dupnisa’da belirli sitelerde çevre düzenlemesi ve aydınlatma çalışmaları yapılmıştır.
Dupnisa Mağarası’nda Kamp Yapılıyor mu?
Dupnisa Mağarası, koruma altına alınmış bir mağara olması sebebiyle günübirlik gezilerinize açık tutulmaktadır. Dupnisa Mağarası içinde konaklama yapmak yasaktır. Dupnisa Mağarası kamp için uygun bir mağara gibi görünmesine karşılık derin ve uzun bir mağara olması nedeniyle tehlikelidir.
Dupnisa çevresinde bulunan Sarpdere kamp için ideal bir konumda bulunmakla birlikte doğal ortamda kamp yapmak isteyenler için çok özel bir cennettir diyebiliriz. Sarpdere kamp alanı, tamamen doğal bir alan olduğu için çadırlarınızı dere kenarında istediğiniz ve uygun olan bir alana kurabilirsiniz. Ancak özellikle yaz aylarında kamp yapmak isteyen kamp tutkunları için sudan biraz da uzakta kamp yapmaları davetsiz misafirler için daha sağlıklı olabilir zira sürüngenlerin çok daha aktif olduğu bir dönemde olacaklar.
Sarpdere civarında medeni hayatta karşılaşacağınız market, pansiyon, otel vesaire bulunmuyor. Kamp alanınızda bir wc veya duş da bulamayacağınızı hemen söyleyelim. Tamamen doğal ortamda kendini ve doğayı dinlemek isteyen kampçılar için kesinlikle tavsiye edebileceğimiz bir ücretsiz kamp alanı Sarpdere.
Dupnisa Mağarası ile ilgili hazırlanmış güzel bir yazı olmuş. Memleketim Kırklareli’nin gezilecek çok önemli noktalarından biri şüphesiz. Daha güzel fotografları hakediyor.