İster kış aylarında isterseniz yaz veya bahar aylarında kamp yapın yaptığınız kampın en sevilen etkinliği kamp ateşi yakmak ve ateş etrafında toplanmaktır. Kamp ateşi, hem ısınma hem aydınlanma hem de yemek ihtiyaçlarınızı gidermeniz için en büyük yardımcınızdır.
Kamp ateşleri, kullanım amaçlarına yemek, ısınma ve aydınlanma haricinde acil durum ateşi olarak da kullanılabilir. Ancak genel kullanım amaçlarına göre kamp ateşi yakmak için bazı kurallara dikkat etmek ve çevrede oluşabilecek yangın risklerine karşılık bazı tedbirlere uymak gereklidir.
Kamp ateşi yakmadan önce bilinmesi gerekenler
Düzenlenmiş ve gerekli önlemlerin alındığı kamp alanlarında ateş yakıp yakılmaması konusunda kurallara uyulmalıdır. Kamp alanı operatöründen bulunduğunuz alan ile ilgili belirlenmiş kamp kuralları hakkında bilgi alabilirsiniz. Yıl genelinde ateş yakılmasına izin verilen kamp alanlarının bazılarında kurak geçen dönemler belirlenmiş ve bu dönemlerde kamp ateşi yakılmasına izin verilmeyebilir.
Daha önceden herhangi bir düzenlemesi olmayan, imar edilmemiş bir alanda örneğin bir orman veya göl kenarında iseniz bulunduğunuz bölüm ile ilgili olarak Çevre Şehircilik Bakanlığı veya Orman Bakanlığı gibi kurumlardan ateş yakma izni gerekliliği konusunda bilgi ve gerekiyorsa ateş yakma izni almalısınız. Bu tür alanlarda ateş yakma izni almanız bu alanda oluşabilecek yangınlarda veya olumsuzluklarda sizin sorumluluğunuzu ortadan kaldırmamaktadır.
Nerede kamp yaparsanız yapın kamp ateşi yakarken mutlaka yakılacak odun kullanmalısınız. Bir buçuk kilometrelik bir yürüyüş mesafesini geçerek ulaşacağınız kamp alanları için yanınızda kamp baltası götürerek ilgili bölgedeki kurumuş ve devrilmiş odun parçalarını kullanabilirsiniz. Bazı kamp alanlarında dışarıdan odun getirilmesine izin verilmez. Bunun sebebi ormana zarar verebilecek canlıların sizin getirdiğiniz odunlarla birlikte ormana taşınması ihtimalinin olmasıdır. Kamp yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri kamp yaptığımız bölgeyi ve doğayı korumaktır.
Yakmak için odun arıyorsanız çevrenizde kurumuş ve artık devrilmiş odunları toplamalısınız. Canlı ağaçları kesmemeli ve erişimi kolay diye genç dalları kırmamalısınız. Çevrede yaşayan kuş türleri ve vahşi yaşamdaki canlıların bu tür dalları kullandıklarını unutmayın.
Kamp ateşi yakmak için kamp alanında belirlenmiş ocak, ızgara, mangal veya ateş çemberleri haricindeki alanları kullanmamalısınız. İmar edilmemiş bir kamp alanındaysanız bu alanların dışında ateş yakmak, ateşin kontrolü açısından büyük sorunlara neden olabilir. Bu sebeple etrafta kuru ot olmamasına dikkat etmeli, ateşinizi mutlaka küçük boyutlarda yakmalısınız. Kurak koşulların oluştuğu bölgelerde rüzgarın etkisiyle yaktığınız ateşin közlerinin uçuşması ve etraftaki kuru otları tutuşturması çok daha kolaydır ve kontrol edilemediği için yangın tehlikesini çok daha fazla arttırır.
Kamp ateşleri her zaman keyifli olduğu kadar hayati önem taşıyan durumlarda da işe yarayan bir işaret haline gelebilir. Hayati önem taşıyan durumlarda daha büyük ve önemli şekillerde yakılan ateşler olabildiği gibi bu ateşlerden çıkan dumanlardan da yararlanılabileceği unutulmamalıdır. Ancak her ne şart veya amaçla yakılmış olursa olsun doğada yakılan ateşlerin ne şekilde yakılabileceği, nasıl kontrol edilebileceği ve nasıl söndürülebileceği gibi konularda yetkin bilgi sahibi olunmalıdır.
Kamp ateşi yakarken dikkat edilmesi gerekenler
Kamp veya doğada ateş yakarken önemli olan konulardan biri zeminin uygun seçilmesi ve hazırlık aşamasıdır. Bulunduğumuz konumda daha önce ateş yakılmış bir nokta bulunuyorsa bu nokta bizim için ideal ateş yakma noktasıdır. Ancak böyle bir alan bulunmuyorsa çok büyük olmamak kaydıyla geniş sayılabilecek bir daire çizilerek bu dairenin içi çukurlaştırılmalıdır. Bir kazma veya sopa yardımıyla bu hazırlığı tamamlarken hazırladığımız çukurun içine de temizlemeliyiz. Hazırladığımız daire şeklindeki çukurun etrafını ateşe dayanıklı olacak şekilde taşlarla çevirmemiz gerekir. Ateş yakmak için toplayacağımız odun parçalarını daha önce kurumuş ve dökülmüş kuru dallar ve etraftaki çalılardan seçmeliyiz. Canlı ağaçların kesilmesi, yaş odun parçalarının kullanılması hem ormanların devamlılığı hem de yaban hayatı için kritik öneme sahiptir.
Topladığımız odun parçalarını daha hızlı tutuşturma sağlamak için ince dalları ve çalıları ayırarak bir çadır şeklinde dizmemiz gereklidir. Bu çadırın yapısı öyle iyi ayarlanmalı ki içerideki çalıların daha iyi tutuşması için hava alması gerekir. Bu çadır yapının üzerine biraz daha kalın dallar yerleştirilir. Kibrit veya çakmak aracılığıyla öncelikle dizdiğimiz ince dalları tutuşturmalıyız. Kibrit veya çakmak yerinde kamp pürmüzü de ateş yapmak için bulundurabileceğimiz en önemli kamp malzemeleri arasındadır. Daha sonra ince dallardan hızlıca takviye ederek alevler büyümeye başladıkça kalın dalları ilave ederiz. Kamp ateşi yakarken yapılan hatalardan biri çok kalın ve gereğinden uzun dallar kullanmaktır. Bu sebeple uzun dallar kullanmamaya dikkat etmek gerekir. Kullanılacak odun parçalarının uzunluğunun en başta oluşturduğumuz çemberin yarı çapı kadar olması yeterlidir. Bu sayede ateşin ve alevlerin taşlarla etrafını belirlediğimiz bu dairenin dışına çıkmasına engel olabiliriz. Ateşi yaktıktan sonra yapılan en büyük yanlışlardan biri de ateşin içine çöp poşeti, pet şişe, plastik veya cam şişelerin atılmasıdır.
Kamp ateşinin söndürülmesi için öncelikle dairenin etrafındaki taşları su ile soğutarak ateşin etrafından merkezine doğru dairesel olacak şekilde su dökülmelidir. Bu sayede ateşin ortasına doğrudan su atıldığında etrafa saçılabilecek kül parçalarının da önüne geçilir. Bir tur su döküldükten sonra bir sopa veya maşa yardımıyla tüm külü karıştırarak alabora edin. Bunu yaptıktan sonra alt kısımlarda yanmaya devam eden kül parçalarının ortaya çıkmasıyla ikinci defa ateşin üzerine su dökerek yanmaya devam eden kül parçalarının da söndüğünden emin olun. Eğer bulunduğunuz ortamda yeteri kadar su bulamıyorsanız aynı işlemi kum veya toprak ile yapabilirsiniz. Son olarak ateşin tamamen söndüğünden emin olduktan sonra oluşturduğunuz daireyi iz kalmayacak şekilde ortadan kaldırın.