Saros Körfezi
Saros Körfezi
Introducing
Ege Denizi’nin kuzeydoğusunda yer alan Saros Körfezi, Çanakkale’nin Gelibolu ve Eceabat ilçeleri ile Edirne’nin Keşan ve Enez ilçeleri ile çevrilidir. Çevresindeki sanayide çok az gelişme yaşanması ile beraber, çok büyük kasabalar veya turizmle ilgili yapılar olmadan, doğal yapısını koruyarak günümüze kadar gelmiş olması sayesinde Saros Körfezi kamp yapmak için ideal yerlerden biridir.
Saros Körfezi’ni benzersiz kılan ve dinamik bir yapı kazandıran bir diğer özellik ise körfezin yer altı ve yerüstü akıntıları ile kendi kendini temizleyebilmesidir. Yılın 3 ayında etkili olan bu özellik; şubat, nisan ve temmuz ayının 15. ve 18. günlerinde başlayarak 25. ve 28. günlerinde başlar. Alt kısımda yer alan soğuk su ile yüzeydeki sıcak suyun meydana getirdiği akış sayesinde körfez hızlı bir şekilde kendini temizleyerek yenilenir.
Saros Körfezi, biyolojik çeşitlilik açısından zengin ve önemli bir alandır. Akarsuların getirdiği bol miktarda besin maddesi, koyları besler. Saros körfezinin içerisinde yer alan mercanlar, su yaşamının öncüleridir ve biyoçeşitliliğin zenginliğinde önemli rol oynarlar.
Deniz biyologlarının doğal bir akvaryum olarak tanımladıkları Saros Körfezi’nde yapılan bir araştırma, 6’sı kara ve deniz alanında endemik tür, 8’i ülkemizde yeni olmak üzere toplam 941 tür tespit etti. Bölgenin endemik ve nesli tükenmekte olan bitkisi şehit karanfil (Dianthus ingoldbyi), Şehircilik Dairesi’nin çevresel kentleşmeyi koruma ve İzleme programının bir parçasıdır.
Saros Körfezinde Gezilecek Yerler
Türkiye’nin 4 bir yanından tatil yeri olarak tercih edilen Saros Körfezi, kendi içerisinde gezilecek muhteşem alanları bulunmaktadır. Dilerseniz bu muhteşem tarih mekanlara hızlıca bir göz atalım.
- SAZLIDERE
- GÖKÇETEPE
- İBRİCE
- UZUNKUM
- İTALYAN KOYU
- MECİDİYE
- ERİKLİ
- DANİŞMENT
- YAYLA
- KARAİNCİRLİ
- VAKIF
- BÜYÜKEVREN
- SULTANİÇE – GÜLÇAVUŞ
- ENEZ
- GALA GÖLÜ
Saros Körfezi’nin gezilecek yerleri olarak sıralanabilir. Bu güzel tarihi mekanlar sayesinde gerçek bir tatil deneyimi yaşayabilir ve ortamın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.
Saros Körfezi Konaklama Alanları
Saros Körfezinde uzun süreli bir tatil yapmak istiyorsanız konaklama alanlarına başvurmanız ve yatıya kalmanız gerekir. İşte Saros Körfezinde bulunan en kaliteli ve en konforlu konaklama alanları.
- FAMİLY MOTEL MECİDİYE
- Akbaba Çiftliği Mecidiye
- DUBARA HOTEL
- ŞAPÇI PRESTİGE HOTEL
- VAKIF MOTEL/ RESTAURANT/ CAF
- ŞANLI PANSİYON
- YÜKSEL PANSİYON
Bu alanlarda uygun fiyatlara konaklayabilir ve Saros Körfezi’nin doğasını en güzel şekilde tadabilirsiniz.
Saros Körfezi Kamp Alanları
Saros Körfezi’nde bulabileceğiniz en güzel kamp alanlarını sizler için sıraladık. Bu alanlarda kamp yapabilir, doğa yürüyüşü ve çeşitli aktiviteler gerçekleştirebilirsiniz. Saros Körfezi’nin kamp alanları;
- Demircioğlu Kamping
- Uzunkum Plajı Kamp Alanı
- Fevzi Paşa Mocamp
- Dama Kamp Alanı Karaincirli
- Saros Caravan Camping Beach Club
- Saros Tepe Camping
- Gökçetepe Tabiat Parkı
- Yeşil Kamp
Bu şekilde sıralanabilmektedir. Saros Körfezi kamp alanları çeşitli lokasyonlarda bulunmakla birlikte önceden rezervasyon yaptırmanızı öneririz. Ancak Saros Körfezi ücretsiz kamp alanları da bulabilmeniz mümkün. Dilerseniz sizlere Saros Körfezi’nde bulabileceğiniz ücretsiz kamp alanları listesini sıralayalım.
Saros Körfezi Ücretsiz Kamp Alanları
Saros Körfezi ücretsiz kamp alanlarını sıralamamız gerekirse;
- Gala Gölü Milli Parkı Kamp Alanı
- Edirne Kent Ormanı Kamp Alanı
- Enez Belediye Kamp Alanı
- Sait Faik Abasıyanık Koyu Kamp Alanı
- İbrice Limanı
- İtalyan Koyu
- Vakıf Sahil Kampı
- Dalyan Gölü Kamp Alanı
- Karaincirli Kamp Alanı
Şeklinde sıralayabiliriz. Bu kamp alanlarına girmek ve kamp yapmak için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Bu sayede daha ekonomik fiyatlı bir tatil deneyim yaşayabilirsiniz.
Saros Körfezi Yeme – İçme Mekanları
Saros Körfezi içerisinde barındırdığı yeme içme mekanları ile de ön plana çıkar. Saros Körfezi’nde bulabileceğiniz birçok restoran vardır. Bu restoranları sizler için sıralayacak olursak;
- BEYAZ AHTAPOT
- ÇARDAKLI PASTAHANESİ
- ÇORBACIZADE
- Erikli Deniz Dondurma ve Pasta Sarayı
- ÜMİT USTA
- Hatay Usülü DUBLLE DÖNER
- Trakya Ev Tarhanası Keşan
- The Blue Erikli
Bu şekilde sıralayabiliriz.
Saros Körfezi Su Altı Tarih Müzesi
Saros Körfezi, su altı güzelliği ve tarihi yerleri ile büyük dikkat çekiyor. Renkli bir su yaşamına ev sahipliği yapan Saros Körfezi, her yıl binlerce dalgıcı bir araya getiriyor. Saroz Körfezi’nin kıyısı, derin deniz dalgıçları arasında popüler olan duvar dalışı için uygun bir alana sahiptir. Burası aynı zamanda resif dalışları için en iyi yerlerden biridir.
Ayrıca Kaptan Cousteau, 1970’lerde ünlü araştırma gemisi Calypso ile Saros Körfezi’ne dalış yaparak burayı “Kızıldeniz’in kuzey versiyonu” olarak nitelendirmiştir.
- CURRENCY Türk Lirası
- LANGUAGE Türkçe, İngilizce, Almanca
- BEST TIME TO VISIT Yaz ayları