İbrice Limanı
Edirne’nin Keşan’a bağlı Mecidiye beldesinde bulunan İbrice Limanı köklü bir geçmişe sahiptir. Bu liman dalgasız bir yapıya sahiptir. Bu ise birçok avantajı beraberinde getirmektedir. Zamanında gümrük binalarına, hamamlara ve birçok ticaret işlerinin döndüğü dükkanlara sahip olan İbrice Limanı günümüzde sadece bu binaların kalıntıları durmaktadır. Geçmişte İzmir’den Gökçeada’ya giden gemiler bu limanda yüklerini indirirlermiş.
İbrice Limanı Kamp Alanları
İbrice Limanı kamp yapmak için ideal alanlardan biridir. Saros Körfezi’nde güzel bir konumda bakir bir koyda bulunmaktadır. Eskiden gemilerin geçiş güzergahında olması nedeniyle daha fazla bilinen bir yer olmakla birlikte özellikle kampçılar için bilinen bir noktadır. İbrice Limanı kamp yerleri açısından çok kısıtlı imkanlara sahip olmasıyla birlikte ücretsiz olarak kamp kurabileceğiniz doğal bir koydur aslında. İbrice Limanı kamp işletmesi bulunmayan, tuvalet ve duş gibi temel ihtiyaçlarınıza kendinizin çözüm bulabileceği bir yer maalesef.
Son dönemlerde artan bilinçsiz kampçılık faaliyetleri -aslında bunlara kamp dememek lazım- nedeniyle İbrice Limanı da tıpkı Saros körfezindeki sahipsiz diğer doğal koylar gibi çöplerle başbaşa bırakılmış. Bu konuda belediye ekipleri kadar sanıyorum insanlarımızın da daha dikkatli ve hassas davranması gerekiyor.
Günümüzde ise İbrice Limanı biraz daha turistik yapıya sahiptir. Ülkemizin yüzme aktivitelerinin en bol olduğu aylar olan yaz aylarında yüzmek için birçok insan buraya gelmektedir. Saros Körfezi’nde bulunan bu liman birçok restorana ve yüzme meraklısına sahip bir duruma gelmiştir. İnsanlar bu limanda dalış aktiviteleri gerçekleştirmek için gelmekte yazın sıcağında keyif yapmaktadırlar. Yıllar içinde dalış yapan insan sayısı arttığından dolayı orada birçok dalış merkezide açılmış durumda olup insanlara hizmet etmektedirler. Her ne kadar yazın daha çok dalış yapan insan sayısı fazla olsa da bu limanda kışın dahi dalış yapan insana rastlayabilirsiniz.
Tabii ki sadece dalış yeri olarak kullanılmayan bu bölgede birçok balıkçı teknesine de rastlayabilirsiniz. Çünkü balıkçı tekneleri orada balık avları yaparak geçimini sağlamaktadır. Denizin alt kısımlarında birçok balık türüne ev sahipliği yapan İbrice Limanı zengin canlı çeşitliliğiyle balıkçıların gözdesidir.
İbrice Limanı’nın bir diğer özelliği ise dibinde uçak kalıntısı olmasıdır. İçerisindeki dolaplar ve koltukları söküldüğünden uçağın içerisinde gezinti yapabilirsiniz. Uçak modeli ise Airbus A330 modelidir. Bu model yolcu uçağı modeli olup yerli ve yabancı turistlerin dalış için dikkatini çekmektedir.
Dip kısımlarında Çanakkale Savaşı’nı temsil eden yapay resifler de bulunmaktadır. Bu gelen ziyaretçilerin ilgisini çeken bir diğer özelliktir. İbrice Limanı’nda yer alan dalgıç merkezleri ile bu yapay resifleri ziyaret edebilirsiniz.
İbrice Limanı’nda Yapılabilecek Aktiviteler
- Buraya gelen insanların en çok dikkatini çeken özellik tabii ki de dalış yapabilmektir. Yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olan bu İbrice Limanı ile dalış yaparken yapay resifleri ve uçak kalıntılarını ziyaret edebilirsiniz. Denizin altında özgürce hareket edebildiğiniz dalış merkezleri ile bu aktiviteleri gerçekleştirebilirsiniz. Burada dalış yapılabilmesinin sebebi ise suyun derinliğinin 45 metreye kadar olabilmesidir. Bu dalış yapmak isteyen kişiler için çok ideal bir derinliktir. Denize dalış yaptığınız an yanınızdan geçen balık sürüleri ile karşılaşmanız çok doğaldır. Burada bu nedenle balıkçılık yaygındır. Hatta bazı balıkçılar kaçak bir şekilde dinamitle avlanmaktadır. Dalış işlemlerinin yaygınlaşması sebebiyle İbrice Limanı bunla daha az karşılaşır hale gelmiştir. Dalış yapmak için yanınıza palet ve gözlük almayı unutmayın. Ayrıca denizin altındaki güzellikleri çekebilmek için sualtı kameralarını da kullanmanız tavsiye edilir.
- İbrice Limanı’nda Yapılabilecek Aktiviteler listesinde olan bir diğer şey ise yakınında bulun restoranlardan taze balık yiyebilmenizdir. Güzel tatlara ev sahipliği yapan İbrice Limanı restoranlarında yeni lezzetler keşfedebilirsiniz.
- İbrice Limanında yer alan dalış okulları ile pratik ve teorik olacak şekilde dalış eğitimi alabilirsiniz. Siz bu eğitimi alırken yakınlarınız Saros Körfezi’nde tatilin tadını çıkarabilirler. İbrice Limanı dalış okulları uzman ve lisanslı öğretmenler tarafından sizlere eğitim verilir. Kısa sürede öğrenebileceğiniz bu dalış için tek yapmanız gereken çaba göstermektir.
- İbrice Limanı çadır kampı için çok uygun bir yerleşkedir. Herhangi bir çadır alanı olmasa da gözünüze güzel gözüken bir yere çadırınız ile yerleşebilirsiniz.
- İbrice Limanı’nda Yapılabilecek Aktiviteler listemizin son maddesi olta balıkçılığıdır. Buraya geldiğinizde zengin balık çeşitliliği sayesinde kendi oltanız ile balıkçılık yapabilirsiniz.
İbrice Limanı Yiyecek ve İçecekler Nereden Temin Edilir?
İbrice Limanı’na gelmeden önce araştırılması gereken bir diğer konu ise İbrice Limanı’nda Yiyecek ve İçecekler Nereden Temin Edilir, sorusudur. İbrice Limanı’nda birçok restoran bulunduğu gibi market alışverişlerinizi de Mecidiye Beldesi’nden yapmanız gerekir. Orada bulunan restoranlar fiyat olarak size fazla gelebileceği için mümkünse yiyecek ve içeceklerinizi kendi yanınızda getirmeniz tavsiye edilir.
İbrice Limanı’na Nasıl Gidilir?
İbrice Limanı’na nasıl gidilir derseniz ise, Keşan’da bulunan İbrice Limanı’na ulaşmak için Keşan’a vardığınızda Çanakkale güzergahı üzerinde ilerleyip Erikli bölgesine ulaşabilirsiniz. Erikli İbrice Limanı’na 15 km uzaktadır. Araç ile gitmeniz tavsiye edilir. Aracınız yok ise otostop ile de İbrice Limanı’na ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan gelen kişiler Silivri üzerinden Tekirdağ çevre yolundan devam ederek Keşan’a ulaşabilirsiniz.